Slovenskí a poľskí poslanci si vymieňali názory na Karpatský horizont 2013

21.11.2005 Prešov

Prešov 21. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR a poľského Sejmu sa stretli v Prešove kvôli novému komplexnému programu na podporu rozvoja prihraničný...
Prešov 21. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR a poľského Sejmu sa stretli v Prešove kvôli novému komplexnému programu na podporu rozvoja prihraničných oblastí regiónu Karpát, ktorý by chceli dostať do nového plánovacieho obdobia Európskej únie (EÚ) na roky 2007 - 2013.

Rokovanie o príprave špeciálneho fondu nazvaného Karpatský horizont 2013 inicioval predseda Rady Karpatského euroregiónu (KER) a prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko.
Podľa pôvodných predstáv v tomto fonde EÚ by sa malo akumulovať približne 500 miliónov eur, čo je necelých 20 miliárd Sk.
Predseda Rady KER konštatoval, že hlavným zmyslom týchto a podobných stretnutí je premostiť diskusie na regionálnej úrovni, na úrovni euroregiónu, na úrovni samospráv cez národné parlamenty. \"Každú ideu, ktorú chceme z regiónu posunúť do Bruselu, musíme predkladať cez ústredné orgány\", spresnil Polačko.
Dnes sa napríklad stretli traja poslanci NR SR z Prešovského kraja a štyria novozvolení poslanci Sejmu z Podkarpatského vojvodstva.
Doteraz Polačko so štruktúrami KER, od roku 1993 je to združenie spolupráce prihraničných regiónov SR, Poľska, Ukrajiny, Maďarska a Rumunska, podnikol v tejto záležitosti viacero krokov. Naposledy sa v októbri spolu so slovenskými a poľskými europoslancami stretol v Bruseli s eurokomisárkou pre regionálnu politiku Danutou Hübnerovou, ktorá je práve z Poľska.
KER by mal byť nositeľom realizácie programu EÚ.
Vedúci národného sekretariátu KER v Poľsku Dawid Lasek povedal, že KER musí byť pripravený na realizáciu takého projektu a mať vytvorené špeciálne finančné nástroje na dosiahnutie stanovených cieľov.
Podobný program už EÚ vo svojej histórii mala. Išlo o podporu rozvoja Álp. \"Práve ním sme sa vo svojich predstavách inšpirovali, \" dodal predseda Rady KER.
 

Vyberte región

mark